OP HET SPOOR! 150 jaar met de trein

Langs het spoor
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

stoomtrein amersfoort

Het is deze zomer 150 jaar geleden dat Amersfoort (en ook Harderwijk) haar eerste station kreeg. Rondom het 150 jarig bestaan van de lijn Utrecht-Zwolle, worden dit jaar verschillende activiteiten georganiseerd. Een goede aanleiding voor Museum Flehite in Amersfoort om hier een veelzijdige familietentoonstelling aan te wijden waarin volop modeltreinen en modelspoorbanen zijn te zien. De treintentoonstelling voor jong en oud is  van 15 juni t/m 22 september 2013

.

 

De spoorgeschiedenis van Amersfoort begint in 1863, toen de stad werd aangesloten op de spoorlijn Utrecht-Zwolle. Het is bijna niet meer te bevatten hoeveel indruk de eerste treinen maakten. Ze waren log, lawaaiig en braakten smerige rook uit. Sommige mensen dachten dat koeien ziek konden worden van de razende trein en wezen op het gevaar voor mens en leefomgeving. Toch won het gemak het van de angst: de trein ging met 35 kilometer per uur zeven keer zo snel als de trekschuit. Hoewel de eerste treinen niet geveerd of verwarmd waren, brachten ze de reiziger relatief snel en comfortabel op de plaats van bestemming.

Treintentoonstelling Op het Spoor! roept de 19e-eeuwse sfeer op met een nagebouwd perron. ‘Reizigers van toen’ vertellen er over hun avonturen en vertrouwen de bezoeker vermakelijke anekdotes toe. Uit de collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht zijn bijzondere historische spoorobjecten te zien.

Op het Spoor! is niet alleen informatief, maar ook een tentoonstelling waar voor jonge bezoekers veel te doen en te beleven is. Spelenderwijs kunnen kinderen samen met hun ouders of grootouders van alles leren over spoor en trein. Op het Spoor! is gratis voor kinderen tot 18 jaar.

Voor jong en oud
Voor kinderen is er deze zomer veel te doen en te beleven in Museum Flehite. Wie wil kan ‘een ritje maken’ in een Hondekop of een speurspel doen. Ook is er een groot spoor-speel-depot, waar naar hartenlust gespeeld en geknutseld kan worden. Tijdens de tentoonstelling is er op bijna elke woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur een ‘modelbouw’ inloopatelier, gegeven door de ervaren modelspoorbouwer Hans Louvet. Onder zijn begeleiding kunnen deelnemers een modelhuisje maken of een minidiorama. Ook kunnen kinderen onder begeleiding van leden van de Railclub Utrecht minimodules maken. Het actuele activiteitenprogramma is te vinden op www.museumflehite.nl

Wagenwerkplaats
In Amersfoort was een belangrijke functie weggelegd voor de Wagenwerkplaats, sinds 1930 de grootste van ons land. Elke vier jaar werden hier alle goederenwagons van de NS nagekeken en indien nodig gerepareerd. Geen werk voor doetjes. De werkplaats zag vaak blauw van de dampen en het lawaai van het inslaan van duizenden klinknagels was oorverdovend. Op de zolder van het museum is te zien welke bedrijvigheid zich op de Wagenwerkplaats afspeelde. Op het terrein van de Wagenwerkplaats kunnen geïnteresseerde bezoekers een geluidswandeling maken. Deze wandeling met interviews is gemaakt door Nienke Rooijakkers in opdracht van Archief Eemland.

Speurspel, boekje en extra activiteiten
Speciaal voor Op het Spoor! is een familiespeurspel ontwikkeld. Al lopend door de tentoonstelling kunnen kinderen (met hun ouders) vragen beantwoorden. Sjors de stoomfluit heeft leuke weetjes en spelletjes. Ook verschijnt bij de tentoonstelling een bescheiden uitgave met een waaier aan verhalen over de trein in Amersfoort.

Naast de tentoonstelling in Museum Flehite kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het Wijkmuseum Soesterkwartier (Bonifaciusstraat 61), de voormalige woning van spoorman Dirk de Wit (geboren in 1918). Hij werkte op de Wagenwerkplaats als lasser. In de Museumwoning zijn deze zomer voorwerpen te zien die herinneren aan de Wagenwerkplaats en het spoor.

Meer informatie


Museum Flehite
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
Tel.: 033-247 11 00
http://www.museumflehite.nl/bezoekersinfo/