Afschaffing tegemoetkoming Wtcg en CER

Economie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Mensen met een chronische ziekte of een handicap kregen voor de extra kosten door hun aandoening een compensatie via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken (Wtcg) en de regeling Compensatie Eigen Risico (CER). Vanaf 2015 is de Wtcg en CER door het Rijk afgeschaft.

Waarom afschaffing Wtcg en CER?
Het afschaffen van de Wtcg betekent onder andere dat de korting van 33% op de eigen bijdrage Wmo vervalt. Het Rijk heeft de Wtcg en CER afgeschaft, omdat met deze regelingen niet altijd de mensen bereikt werden die hiervoor in aanmerking kwamen. Zo waren er mensen die een tegemoetkoming kregen terwijl zij geen extra zorgkosten hadden. Omgekeerd waren er ook chronisch zieken en gehandicapten met extra zorgkosten die hiervoor geen tegemoetkoming kregen.

Korting eigen bijdrage
De gemeente heeft er voor het jaar 2015 voor gekozen om een korting te bieden aan de inwoners van Harderwijk die een eigen bijdrage voor de Wmo moeten betalen. Per vier weken betekent dit voor een eenpersoonshuishouden een korting van € 9,70 en voor een meerpersoonshuishouden een korting van € 13,80. Deze korting wordt door het CAK verrekend op de factuur.

Verbreding gemeentelijke compensatie
Voor 2016 en volgende jaren willen wij de gemeentelijke compensatie verbreden om ook inwoners met andere zorgkosten te bereiken. We denken dan met name aan aantrekkelijke voorwaarden voor een collectieve aanvullende zorgverzekering waarmee we een grotere groep inwoners met hoge zorgkosten en een lager inkomen tegemoet kunnen komen.